22.01.2020 12:08
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
22.01 12:03
DAVOS: HRVATSKA PREDSJEDNICA GRABAR - KITAROVIĆ PONOVNO PREDSTAVILA INICIJATIVU TRIJU MORA
22.01 11:46
MINISTRICA ZDRAVSTVA SOFIĆ: NOVA POMAGALA ZA SLIJEPE OSOBE U KANTONU SARAJEVO
22.01 11:43
DIREKTOR GRANIČNE SLUŽBE BIH ZORAN GALIĆ: NA PROLJEĆE NOVI MIGRANTSKI TALAS
22.01 11:36
GO HDZ BIH MOSTAR DAO PUNU PODRŠKU PREGOVARAČKOM TIMU U NASTAVKU RADA
22.01 11:31
SARAJEVSKA OPĆA BOLNICA 'PRIM. DR ABDULAH NAKAŠ' ZAPOŠLJAVA MEDICINSKE SESTRE, PEDIJATRA, PRAVNIKA...
22.01 11:31
NAJBOLJI SALSA PLESAČI SVIJETA STIŽU U SARAJEVO
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

superbrands
Objavljena 22.1.2020 11:31:00

AMBASADOR JOHANN SATTLER: NADAM SE DA ĆEMO OVE GODINE KONAČNO DOĆI DO TRENUTKA GDJE ĆE SE IZBORI ODRŽATI U SVAKOM KUTKU BIH

        SARAJEVO, 22. JANUARA (ONASA) - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, kazao je danas da su intenzivirane aktivnosti sa novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
         Kako je kazao, tokom prošlosedmične posjete Briselu sastao se sa predstavnicima Evropske komisije, prenosi N1.
        "Ima jako puno dobre volje kada je riječ o BiH, pa rekao bih i olakšanja, da smo konačno bili u prilici da prevaziđemo ovih predugih 14 mjeseci zastoja kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH", kazao je Sattler.
        Govorio je i prioritetima za ovu godinu.
        "Jedna od konkretnih aktivnosti prodrazumijeva izmjene u radu VSTV-a kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu. Tu naglasak stavljamo na imovinu i prijave imovinskih kartona. Ja znam da bez pravog angažamana cijelog društva i svih građana rezultati će ostati samo ograničeni. Ono što imamo danas, situacija sa kojom se suočavamo, nije rezultat dešavanja proteklih, dvije, pet ili šest godine, već dešavanja proteklih 20 godina, jednog postepenog urušavanja ovog sistema. Ali i dalje ostajem optimista", naveo je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.
        Kako je naveo, drugi prioritet je Izborni zakon.
        "Ove godine imamo opet izborni ciklus na lokalnim izborima zakazanim za oktobar. Ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces koji će održati svim lokalnim samoupravama. Optimista sam, nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka gdje će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje", poručio je.
        Treći priroitet podrazumijeva ekonomske kapacitete BiH za članstvo u EU, naveo je.
        "Pokrenuli smo jednu izuzetno važnu reformu, važnu za građane, riječ je o reformi zdravstva. Jako puno sredstava odlazi u zdravstvo, a usluga koja se dobija zauzvrat nije odgovarajuća. Radimo na unapređenju poslovnog okruženja u BiH kako bi ova zemlja bila atraktivnija investitorima. Neminovno se treba baviti pitanjem odlaska mladih iz ove zemlje. Još jedna od tema ovih dana je zagađenje. Ovo je pitanje pitanje života i smrti. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke svake godine imate negdje oko 3.300 preuranjenih smrti koje su povezane sa lošom kvalitetom zraka. Ovo je pitanje za svaki nivo vlasti", kazao je.
        Prisjetio se trenutka kada je preuzeo funkciju koju obnaša.
        "Kada sam preuzeo funkciju u septembru prošle godine, ja sam bio umjereni optimista. Rekao sam da vjerujem da je u BiH moguće napraviti iskorake i na domaćem i na vanjskom terenu. Znam da je bilo jako puno skepticizma, sjećam se svoje prve pres-konferencije puno skepticizma koje sam čuo i od predstavnika medija. Zadovoljstvo mi je da vidim da smo već sada napravili neke određene iskorake. Postignuta je saglasnost o reformi sigurnosnog sektora, NATO-u i drugim reformama", kazao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler. (kraj)


Unicredit Bank
Unicredit Bank
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2016