16.10.2021 04:34
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
15.10 19:58
NAJAVA DOGAĐAJA ZA SUBOTU, 16. OKTOBRA
15.10 19:49
SARAJEVO: SUTRA IZMJENE SAOBRAĆAJA U ULICAMA ZELENE BERETKE, BUDAKOVIĆI I ČEKALUŠA
15.10 19:28
NIJE USAGLAŠEN ZAKON O ZAŠTITI SRPSKOG JEZIKA I ĆIRILIČNOG PISMA
15.10 19:08
PREGLED VIJESTI ZA PETAK, 15. OKTOBRA (OD 13.00 DO 19.00 SATI)
15.10 19:08
BIHAMK: ZBOG SAOBRAĆAJNE NEZGODE OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ U MJESTU POTPEĆ NA PUTU TUZLA-SREBRENIK
15.10 19:05
MOSTAR: OBILJEŽEN SVJETSKI DAN REANIMACIJE
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

NOVA-BANKA
Objavljena 15.10.2021 13:25:00

PREDSJEDNIŠTVO BIH - MINISTAR ZA EVROPSKE I VANJSKE POSLOVE R. AUSTRIJE LINHART: JEDINSTVO I SUVERENITET BIH NEIZOSTAVNI ZA STABILNOST REGIJE

        SARAJEVO, 15. OKTOBRA (ONASA) - Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, koji je
 kazao da je odabrao Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu za prvu bilateralnu posjetu izvan Austrije, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina visoki prioritet vanjske politike Republike Austrije, saopćilo je Predsjedništvo BiH.
         Potvrdio je snažnu podršku Republike Austrije procesu evropskih integracija regije Zapadnog Balkana, time i Bosne i Hercegovine.
        Sigurnost i stabilnost cijele regije je ono čemu se daje akcenat ovom posjetom, a jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine su neizostavni za stabilnost regije, kazao je ministar i iskazao uvjerenost da je evropska perspektiva budućnost Bosne i Hercegovine i povezujući faktor za sve procese u Bosni i Hercegovini.
        Na sastanku je rečeno da Bosna i Hercegovina i Republika Austrija njeguju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da ima osnove za daljnji uspješan razvoj sveukupne bilateralne saradnje.
        Pozdravljen je intenzitet kontakata na  visokom i najvišem nivou, što svakako doprinosi daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa i izražena nada da će biti nastavljen i ubuduće.
        Nakon ove dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova Austrije, u ponedjeljak je predviđena posjeta predsjednika Parlamenta, a u decembru posjeta predsjednika Austrije Bosni i Hercegovini, što ide u prilog zainteresovanosti i podršci Republike Austrije za Bosnu i Hercegovinu i njen napredak.
        Također, izražena je podrška angažmanu i radu austrijskog i ujedno najvećeg kontingenta u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi godinama.
        Na početku sastanka članovi Predsjedništva BiH iskazali su dobrodošlicu novoimenovanom ministru vanjskih poslova Republike Austrije i čestitali na izboru na novu funkciju. (kraj)


Unicredit Bank
Unicredit Bank
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2020