21.05.2019 05:19
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
20.05 19:46
NAJAVA DOGAĐAJA ZA UTORAK, 21. MAJA (DOPUNA)
20.05 19:46
PREGLED VIJESTI ZA PONEDJELJAK, 20. MAJA (OD 16.30 SATI)
20.05 19:44
HRVATSKA - VJEŽBA "IMMEDIATE RESPONSE 19": U ZADAR STIGLO STOTINU PRIPADNIKA ORUŽANIH SNAGA ALBANIJE I KOSOVA
20.05 19:39
EVROPSKIM KOMPANIJAMA KOJE PROIZVODE ČIPOVE NAGLO POČELE DA PADAJU CIJENE AKCIJA ZBOG PREKIDA SARADNJE S KOMPANIJOM HUAWEI
20.05 19:24
DODIK: SNSD NEMA NIJEDAN USLOV ZA FORMIRANJE VLASTI NA NIVOU BIH
20.05 19:13
IRAN UČETVOROSTRUČIO PROIZVODNJU SLABO OBOGAĆENOG URANIJUMA
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

Raiffeisen
Objavljena 20.5.2019 16:28:00

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH: DRŽAVNI PARLAMENTARCI INFORMISANI O TRENUTNOJ SITUACIJI I PLANOVIMA ZA UPRAVLJANJE MIGRACIJAMA

        SARAJEVO, 20. MAJA (ONASA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH Dragan Mektić primio je danas delegaciju zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, okupljenu oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja PSBiH u kojoj su bili Jasmin Emrić, Edita Đapo, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Dženan Đonlagić, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.
        Cilj posjete je bio da se zastupnici informišu o trenutnoj situaciji u oblasti migracija, upravljanju i izazovima sa kojima se suočavaju nadležne institucije za pitanje migracija te aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.
        Ministar Mektić je istakao ključne probleme, prvenstveno što na nivou Evropske unije ne postoji zajedničko rješenje, naglasivši da migranti prolaze preko zemalja članica EU, odnosno Grčke i Bugarske.
        Pri tome se nepoštuju propisani sporazumi o readmisiji, odnosno mogućnosti vraćanja ilegalnih migranata u zemlje kroz koje su prošli.
        Također, istakao je nekorektno ponašanje susjednih zemalja, koje migrante propuštaju preko svoje teritorije ili ih čak ilegalno vraćaju u BiH.
        Naglasio je da je za upravljanje migrantskom situacijom ključno jačanje zaštite istočne granice te je i od parlamentaraca zatražio podršku za popunjavanje nedostajućeg broja policajaca i službenika u Graničnoj policiji i Službi za poslove sa strancima BiH.
        Situacija sa migrantima najviše se odražava na Unsko-sanski kanton, te su članovi delegacije PSBiH prenijeli prijedloge i utiske koje su stekli nakon nedavne posjete privremenim prihvatnim centrima u ovom kantonu.
        Zaključeno je da je izmještanje centara iz naseljenih mjesta neophodno, te je ministar Mektić najavio da će odmah nakon što se steknu uslovi na terenu početi izmještanje migranata iz Bire i Mirala na novu lokaciju.
        Ocijenjeno je da će se time znatno olakšati upravljanje i kontrola migranata ali i poboljšati život građana u ovom kantonu. (kraj)


Unicredit Bank
BHTelecom
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2016