24.02.2018 18:56
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
24.02 18:42
HNK: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA JEDNA OSOBA
24.02 18:41
RS: M. DODIK RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA DIJASPORE IZ FRANCUSKE, ŠVEDSKE I DANSKE
24.02 18:36
PREDSJEDNIK RS M. DODIK RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE
24.02 18:32
BANJALUKA: ODRŽAN 1. FORUM DIJASPORE
24.02 18:22
BANJALUKA: V. GOVEDARICA KANDIDAT SDS ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE
24.02 18:16
SAD: MANAFORT PLAĆAO BIVŠE EVROPSKE POLITIČARE
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

BH TELEKOM
Objavljena 24.2.2018 16:13:00

VATIKAN: ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH U AUDIJENCIJI KOD PAPE FRANJE

        SARAJEVO, 24. FEBRUARA (ONASA) - Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić zahvalili su se papi Franji na audijenciji i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.
        Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa Svetim ocem papom Franjom o aktuelnoj situaciji.
        Istaknuta je važnost unapređenja političkih odnosa i intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja evropske perspektive BiH.
        U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim zvaničnicima Evropske komisije, predviđena za 28. februar ove godine.
        Istaknut je značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na Zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana.
        Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se Svetom ocu papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali BiH te se nadaju da će ta podrška biti nastavljena  i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.
        Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa Svetim ocem papom Franjom održana je audijencija za delegaciju BiH, u kojој su zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, ambasadorica BiH pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, šefica Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Tonka Krešić-Gagro, šef Kabineta Izetbegovića Elvir Čamdžić i savjetnik u Kabinetu Ivanića Slavko Vučurević.
        Nakon audijencije kod Svetog oca, članovi Predsjedništva BiH imali su sastanak sa kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice.
        Istakli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.
        Naglasili su da BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost.  
        Osnovni ugovor između Svete Stolice i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obaveza BiH, koju ona nastavlja provoditi.
        Takođe, obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija.
        Kardinal Parolino je rekao da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s evropskom perspektivom.
        Ponovio je da Sveta Stolica podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter. (kraj)


BH TELEKOM
Superbrands
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2016