30.05.2016 22:11
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
30.05 20:47
NAJAVA DOGAĐAJA ZA UTORAK, 31. MAJA (DOPUNA)
30.05 20:46
PREGLED VIJESTI ZA PONEDJELJAK, 30. MAJA (OD 16.30 SATI)
30.05 20:26
NAJMANJE ČETVORO MRTVIH U EKSPLOZIJI NA JUGOISTOKU TURSKE
30.05 20:19
RUSIJA:VOJNOJ INDUSTRIJI 16,7 MILIJARDI DOLARA
30.05 20:13
NOVI SAD: OKO 5.000 GRAĐANA NA PROTESTU ZBOG SMJENA U RTV VOJVODINA
30.05 20:03
ZASTUPNIK U NJEMAČKOM PARLAMENTU J. JURATOVIĆ: HRVATSKO BLOKIRANJE SRBIJE PREMA EU-U NIJE PRAVI PUT
123...Posljednja



Pročitaj više...



Pročitaj više...

SPARKASSE
Objavljena 30.5.2016 17:33:00

SARAJEVO - CCI PREDSTAVIO IZVJEŠTAJ "STANJE NACIJE": ALARMANTNO STANJE JAVNOG DUGA I BUDŽETSKOG DEFICITA

        SARAJEVO, 30. MAJA (ONASA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas obuhvatan izvještaj "Stanje nacije" koji daje precizan pregled provedbe Reformske agende, kao i stanje u oblasti javnih finansija, javne uprave, vladavine prava, poslovne klime i konkurentnosti, tržišta rada, socijalne i penzione politike, te na kraju uticaj svega pobrojanog na kvalitet života građana, saopćio je CCI.
        "Provedba Reformske agende ne odvija se zadovoljavajućom dinamikom, a pozitivni efekti vidljivi su tek na nekoliko od 60 praćenih indikatora. Kumulativno posmatrano, za nivo BiH i entieta, samo 34 posto mjera iz Reformske agende je realizirano. Transparentnost, strukturalnost i efektivnost donesenih mjera je krajnje upitna. Vladavina prava, stanje javnih finansija, nivo korupcije, javna potrošnja, zaduživanje, nivo penzija, nivo prosječnih plata, nivo investicija, stopa aktivnosti radne snage, te stopa nezaposlenosti, kategorije su bez značajnih promjena tokom šest posljednjih godina. Finansijski sistem je zbog bankarskih afera destabiliziran, a valuta je prvi put poslije rata ugrožena. Polovina novčane mase nije konvertibilna", kazao je program menadžer CCI-a  Adis Arapović.
        Dodao je da je alarmantno stanje javnog duga i budžetskog deficita, koji je dostigao historijski rekord od 4,3 posto BDP-a, ističući da poreska dugovanja iznose nevjerovatnih tri milijarde KM, a preko 80 posto toga duga načinila su javna preduzeća i institucije.
        "Efikasnost sudova i tužilaštava u procesuiranju korupcije i privrednog kriminala je izuzetno niska, što se odražava na gotovo sve sfere društva, evropski put i blokira reforme", rekao je Arapović, dodajući da se reformama mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije i ciljano na životni standard građana, a ne na ispunjavanje uslova za nova kreditna zaduženja.        
        "Strukturalne reforme u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj i penzionoj politici, te posebno pravosuđu, moraju postati prioriteti tokom 2016.“, naveo je Arapović.
        Izvještaj Stanje nacije sastavni je dio kampanje "Posao narodu", kojom CCI želi da doprinose provođenju i efektivnosti reformi u BiH.(kraj)


NOVA BANKA AD BANJA LUKA
superbrands
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2015