08.07.2020 03:05
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
07.07 19:58
NAJAVA DOGAĐAJA ZA SRIJEDU, 8. JULA (DOPUNA)
07.07 19:33
PREGLED VIJESTI ZA UTORAK, 7. JULA (OD 14.00 SATI)
07.07 19:12
SLIKARSKI OPUS „EXODUS“ SAFETA ZECA PREDSTAVLJEN U POTOČARIMA
07.07 18:42
SRBIJA: MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE O PROTESTNOJ NOTI BIH ZBOG MUJANOVIĆA
07.07 18:17
ZAMJENICA PREDSJEDAVAJUĆEG VIJEĆA MINISTARA I MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA BIH DR BISERA TURKOVIĆ PRISUSTVOVALA OTVARANJU IZLOŽBE SAFETA ZECA U POTOČARIMA
07.07 17:51
BRISEL: ŠEFICA MISIJE BIH PRI EU, AMBASADORICA EMINA MERDAN, UČESTVOVALA NA VIDEOKONFERENCIJI POVODOM OBILJEŽAVANJA 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

Raiffeisen
Objavljena 7.7.2020 13:43:00

EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA PRIVREMENE LJETNE EKONOMSKE PROGNOZE ZA GOSPODARSTVO EU

        BRUXELLES, 7. JULA (ONASA-Hina) - Pandemija koronavirusa teško je pogodila gospodarstva svih zemalja članica Europske unije, ali neravnomjerno i najteže će stradati one koje u većoj mjeri ovise o turizmu, stoji u privremenim ljetnim ekonomskim prognozama koje je Komisija objavila u utorak.
        Hrvatska je među tri najteže pogođene zemlje. Najveći pad BDP-a  Komisija predviđa u Italiji, 11,2 posto, Španjolskoj 10,9 i Hrvatskoj 10, 8 posto.
        Slijede Francuska s 10,6 posto pada i Grčka s 9 posto.  
        Najmanji pad očekuje se u Poljskoj (4,6 posto), Danskoj (5,2 posto), Švedskoj (5,3 posto), te Rumunjskoj i Malti po 6 posto.
        U najvećem gospodarstvu, Njemačkoj, očekuje se pad od 6,3 posto.
        "Udar na gospodarstvo EU-a simetričan je jer je pandemija pogodila sve države članice. Međutim, očekuje se znatna asimetričnost pada gospodarstva u 2020. i jačine oporavka u 2021. Prema sadašnjim predviđanjima, razlike u opsegu posljedica pandemije i snazi oporavka među državama članicama bit će još izraženije nego što se očekivalo u proljetnoj prognozi", navodi Komisija.
        Prosječno, gospodarstvo europodručja u 2020. smanjit će se za 8,7 posto, a u 2021. rasti  6,1 posto.  
        Kad je riječ o gospodarstvu cijelog područja EU-a, predviđa se smanjenje za 8,3 posto u 2020. i rast za oko 5,8 posto 2021. 
        Prema sadašnjim predviđanjima, smanjenje u 2020. bit će znatno veće od 7,7  posto predviđenih za europodručje i 7,4  posto predviđenih za EU u cjelini u proljetnoj prognozi, od 6. maja.
        Rast u 2021. također će biti nešto slabiji nego što se predviđalo u proljeće.
        "Ova prognoza pokazuje razorne gospodarske učinke pandemije. Zahvaljujući mjerama politike koje su poduzete diljem Europe udarac za naše građane donekle je ublažen, ali sve su veće razlike, nejednakosti i nesigurnost. Zbog toga je tako važno da brzo postignemo dogovor o planu oporavka koji je predložila Komisija. To će nam omogućiti da u ovom kritičnom trenutku vratimo povjerenje u naša gospodarstva i osiguramo im priljev novih sredstava", izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
        Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo Valdis Dombrovskis upozorava i na opasnost od drugog vala pandemije. 
        "Gospodarske posljedice ograničenja kretanja teže su nego što smo prvotno očekivali. Situacija je i dalje teška i izloženi smo brojnim rizicima, primjerice mogućem novom velikom valu infekcija. Ova prognoza zorno pokazuje zašto je za oporavak gospodarstva nužno da postignemo dogovor o našem ambicioznom paketu za oporavak, Next Generation EU. Možemo očekivati da će nam ova i sljedeća godina donijeti oporavak, ali trebamo budno pratiti razlike u njegovu tempu. Moramo nastaviti štititi naše radnike i poduzeća i pomno koordinirati politike na razini EU-a kako bismo iz krize izišli snažniji i ujedinjeni", kaže Dombrovskis.
        Komisija navodi da se utjecaj pandemije na gospodarsku aktivnost znatno osjetio već u prvom tromjesečju 2020., iako je većina država članica počela uvoditi mjere ograničenja kretanja tek sredinom marta.
        S obzirom na mnogo dulje razdoblje poremećaja i ograničenja kretanja u drugom tromjesečju 2020., očekuje se da će se gospodarstva smanjiti znatno više nego u prvom tromjesečju.
        S druge strane, rani podaci za maj i juni upućuju na to da je najteže razdoblje možda prošlo.
        Očekuje se da će oporavak dobiti na zamahu u drugoj polovini godine, iako će i dalje biti nepotpun i neujednačen među državama članicama, dodaje Komisija.
        Što se inflacije tiče, trenutačno se predviđa da će ona u europodručju, izmjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznositi 0,3 posto u 2020. i 1,1 posto 2021.
        Predviđa se da će inflacija u EU27 iznositi 0,6 posto  u 2020. i 1,3 posto u 2021. (kraj)


NLB banka
Unicredit Bank
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2020