17.08.2018 14:48
Početna
Vijesti
ONASA
Proizvodi
Naši partneri
Kontakt
Prijavi me
Servisi
Servisi
Generalni servis
Privredni servis
NVO i stranacki servis
BHS servis
Javne ponude
Generalni servis (Eng)
Privredni servis (Eng)
NVO i stranački servis (Eng)
BHS servis (Eng)
Posljednje vijesti
17.08 14:48
NA PODRUČJU DERVENTE PRVI SLUČAJ VIRUSA ZAPADNOG NILA U BIH
17.08 14:46
NAJAVA DOGAĐAJA ZA SUBOTU, 18. AUGUSTA
17.08 14:43
POLICIJSKI KOMESAR M. HALILOVIĆ ODRŽAO RADNI SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA PU ISTOČNO SARAJEVO
17.08 14:19
SARAJEVSKO AFTER FILM ZAVRŠEN KONCERTOM INDIRE FORZE I LAKE
17.08 14:15
KCUS UVODI IMRT TEHNIKU U LIJEČENJU ONKOLOŠKIH PACIJENATA
17.08 14:00
VISOKA PREDSTAVNICA EU MOGHERINI - KOMESAR STYLIANIDES: CIVILI ČESTO PLAĆAJU NAJVEĆU CIJENU U SUKOBIMA
123...PosljednjaPročitaj više...Pročitaj više...

mtel
Objavljena 17.8.2018 11:46:00

SPECIJALNI SAVJETNIK UN ZA PREVENCIJU GENOCIDA A. DIENG: ODBACIVANJE NALAZA KOMISIJE JE KORAK UNAZAD ZA BIH

        SARAJEVO, 17. AUGUSTA (ONASA) - Odbacivanje nalaza Komisije je korak unazad za Bosnu i Hercegovinu, ono podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih grupa tokom rata u periodu 1992-1995. godine, kazao je specijalni savjetnik Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida Adama Dieng povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske kojom se poziva na odbacivanje Izvještaja Komisije za Srebrenicu usvojenog 2004. godine, UNDP.
        "Vrijeme donošenja ove odluke će vjerovatno prouzrokovati dodatne napetosti prije opštih izbora 7. oktobra i naštetiti naporima za izgradnju dugotrajne stabilnosti i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini", kazao je Dieng.  
        Komisija, koja je ustanovljena od Vlade Republike Srpske 2003. godine, je ustanovila da je od 10. do 19. jula 1995. godine, između 7.000 i 8.000 bosanskih muslimana nestalo na području Srebrenice, i da je više hiljada bosanskih muslimana ubijeno, na način koji predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava.
        Mnogi od komisijskih nalaza su verificirani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih, i stranih sudova.
        Dva međunarodna suda, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, su zaključila da je masakr bosanskih muslimana u Srebrenici zločin genocida.
        Tokom svoje posjete Balkanu u februaru 2018. godine, specijalni savjetnik Dieng je naglasio da je "evidentno da se događaji iz prošlosti koriste u političke svrhe".
        "Nepovjerenje i izravno neprijateljstvo između političkih lidera koji predstavljaju različite konstitutivne narode sprječavaju bilo kakav značajniji napredak prema pomirenju", kazao je Dieng, koji je zabrinut zbog odbacivanja sudskih presuda, glorificiranja ratnih zločinaca i njihovih zločina, imenovanja osuđenih ratnih zločinaca na javne pozicije i negativnog utjecaj koji ovakvi razvoji situacije imaju na proces izgradnje mira u državi.(kraj)


Unicredit Bank
superbrands
ONASA nezavisna novinska agencija, Copyright (C), 2016